Audio Visual Nutrition Education and Breakfast Habits in Children
Edukasi Gizi Berbasis Audio Visual dan Kebiasaan Sarapan Pada Anak
Viewed = 0 time(s)
Abstract
Breakfast is very important for the body. The right breakfast can provide the energy and important nutrients needed by children. The purpose of this service activity is to increase children's knowledge about nutrition and the importance of breakfast. This educational activity is carried out using audio-visual media in the form of animated videos. The results of the service showed an increase in students' knowledge before (pre test 4%) and after (post test 76.3%) educational activities were carried out.
Abstrak
Sarapan sangat penting bagi tubuh. Sarapan yang tepat dapat memberikan energi dan nutrisi penting yang dibutuhkan oleh anak. Tujuan kegiatan pengabdian ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan anak mengenai gizi dan pentingnya sarapan. Kegiatan edukasi ini dilakukan menggunakan media audio visual dalam bentuk video animasi. Hasil pengabdian menunjukkan adanya peningkatan pengetahuan siswa sebelum (pre test 4%) dan setelah (post test 76,3%) kegiatan edukasi dilakukan.
References
Briawan, D., Ekayanti, I., & Koerniawati, R. D. (2014). Pengaruh Media Kampanye Sarapan Sehat Terhadap Perubahan Pengetahuan, Sikap dan Kebiasaan Sarapan Anak Sekolah di Kabupaten Bogor. Jurnal Gizi Dan Pangan, 8(2), 115. https://doi.org/10.25182/jgp.2013.8.2.115-122
Dewi, A. B. C. (2022). The Effect of Breakfast Habits on Work Productivity in CV Unggul Farm Sukoharjo. Journal of Global Environmental Dynamics, 3(3), 1–4.
Hartoyo, E., Sholihah, Q., Fauzia, R., & Rachmah, D. N. (2015). Sarapan pagi & produktivitas. Universitas Brawijaya Press.
Ibnu, I. N., & Guspianto, G. (2021). Papan Permainan Edukasi untuk Pencegahan Penyakit Infeksi bagi Siswa Sekolah Dasar. Journal Health & Science : Gorontalo Journal Health and Science Community, 5(2), 258–269. https://doi.org/10.35971/gojhes.v5i2.10256
Ilmiasih, R., Masruroh, N. L., & Ramulia, D. (2017). Healthy Breakfast on Learning Concentration of Junior High School Students. Proceedings of the Health Science International Conference (HSIC 2017), 147–156. https://doi.org/10.2991/hsic-17.2017.23
Intje Picauly, Grouse Oematan, & Amelya B Sir. (2020). Keterpaparan Orang Tua Murid dalam Proses Transformasi Informasi tentang Pentingnya Sarapan Sehat bagi Anak Sekolah Dasar di Kecamatan Semau Kabupaten Kupang. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat Kepulauan Lahan Kering, 1(1), 10–18. https://doi.org/10.51556/jpkmkelaker.v1i1.64
Kushargina, R., & Dainy, N. C. (2021). Studi Cross-Sectional: Hubungan Lokasi Sekolah (Pedesaan dan Perkotaan dengan Status Gizi Murid Sekolah Dasar.Jurnal Riset Gizi, 9(1), 33–37.
Li, X., Huang, Y., Yin, R., Pan, C., Cai, Y., & Wang, Z. (2019). Visualized nutrition education and dietary behavioral change: A systematic review and meta-analysis. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(12), 1976–1985. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1469466
Monzani, A., Ricotti, R., Caputo, M., Solito, A., Archero, F., Bellone, S., & Prodam, F. (2019). A systematic review of the association of skipping breakfast with weight and cardiometabolic risk factors in children and adolescents. What should we better investigate in the future? Nutrients, 11(2), 387.
Ni Luh Putu Dian Yunita Sari, Martini, N. M. D. A., Darmaja, K., Satryani, N. L. S., & Dewi, I. G. A. K. (2022). Efektifitas Media Edukasi Berbasis Audiovisual terhadap Pengetahuan dan Sikap Keluarga Lansia Hipertensi dalam Mencegah COVID-19. Dunia Keperawatan: Jurnal Keperawatan Dan Kesehatan, 10(1), 18–26. https://doi.org/10.20527/jdk.v10i1.7
Nisa, N. H. P. K., & Arifin, M. B. U. B. (2021). Pengaruh Kebiasaan Sarapan Pagi Terhadap Konsentrasi dan Hasil Belajar Bahasa Jawa Kelas 5 MINU Durung Bedug Candi Sidoarjo. Didaktis: Jurnal Pendidikan Dan Ilmu Pengetahuan, 21(2).
Rahmah, F., Noviardhi, A., Prihatin, S., Hunandar, C., & Rahmawati, A. Y. (2019). Pengaruh pendidikan gizi dengan media kartu kuartet terhadap kebiasaan sarapan, asupan energi dan protein sarapan, dan pengetahuan gizi tentang sarapan di SDN Pedurungan Kidul 01 dan 02 Kota Semarang. Jurnal Riset Gizi, 7(1), 48–56.
Ricotti, R., Caputo, M., Monzani, A., Pigni, S., Antoniotti, V., Bellone, S., & Prodam, F. (2021). Breakfast Skipping, Weight, Cardiometabolic Risk, and Nutrition Quality in Children and Adolescents: A Systematic Review of Randomized Controlled and Intervention Longitudinal Trials. Nutrients, 13(10), 3331. https://doi.org/10.3390/nu13103331
Soedibyo, S., & Gunawan, H. (2016). Kebiasaan Sarapan di Kalangan Anak Usia Sekolah Dasar di Poliklinik Umum Departemen Ilmu Kesehatan Anak FKUI-RSCM. Sari Pediatri, 11(1), 66. https://doi.org/10.14238/sp11.1.2009.66-70
Waldani, D., Rasyid, R., & Agus, Z. (2018). Pengaruh penyuluhan gizi terhadap perubahan perilaku kebiasaan sarapan pagi murid SD Negeri 05 Solok Selatan Tahun 2016. Jurnal Kesehatan Andalas, 7(2), 176–181.
Yankanchi, S. G., Ganganahalli, P., Udgiri, R., & Patil, S. S. (2018). Assessment of nutritional status of primary school children in urban field practice area, Vijayapura. Int J Community Med Public Health, 5, 779.
Yunawati, I., Hadi, H., & Julia, M. (2016). Kebiasaan sarapan tidak berhubungan dengan status gizi anak sekolah dasar di Kabupaten Timor Tengah Selatan, Provinsi Nusa Tenggara Timur. Jurnal Gizi Dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 3(2), 77. https://doi.org/10.21927/ijnd.2015.3(2).77-86
Zhu, J. (2022). Prevalence and Health Hazards of Breakfast Skipping in Children and Adolescents in China. Highlights in Science, Engineering and Technology, 19, 112–118. https://doi.org/10.54097/hset.v19i.2702
Copyright (c) 2023 Gustaf Oematan, Grouse Oematan, Stacia R Mege
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.