Green Tourism Concept on Mangrove Ecotourism in Lembung Village, Galis District, Pamekasan Regency

  • Nur Amalia Universitas Trunojoyo Madura, Jawa Timur, Indonesia (ID)
  • Darul Islam Universitas Trunojoyo Madura, Jawa Timur, Indonesia (ID)
  • Citra Lutfia Universitas Trunojoyo Madura, Jawa Timur, Indonesia (ID)
Keywords: green etourism, Mangrove, Ecotourism and strategy

Viewed = 0 time(s)

Abstract

This research analyzes the implementation strategy of green tourism used to promote mangrove tourism in Lembung Village, Galis District, Pamekasan Regency. The implementation of these strategies is expected to reduce environmental damage and increase personal, organizational and regional income. The research objectives are to analyze the condition of mangrove ecotourism, analyze the application of green tourism strategies and the economic and social impacts of the application of green tourism in Lembung Village, Galis District, Pamekasan Regency. The research method uses a qualitative approach with data collection methods, namely interviews, questionnaires and observations. The results of this study will describe the research objectives and strategies for implementing green tourism on mangrove ecotourism in Lembung Village, Galis District, Pamekasan Regency.

Keywords: green etourism, Mangrove, Ecotourism and strategy

 



References

Adnyana, I.M. 2020. Dampak Green Tourism bagi Pariwisata Berkelanjutan pada Era Revolusi Industri 4.0. Jurnal Ilmiah MEA, 4(3): 1582-1592.
Agustina dkk, 2016. Pengaruh Pemasaran Hijau Terhadap Citra Merek Hijau Serta Dampaknya Pada Keputusan Pembelian. Jurnal Administrasi Bisnis, Vol. 33, No. 1 : 172
Arismayanti, N.,K. 2015. Pariwisata Hijau sebagai Alternatif Pengembangan Desa Wisata di Indonesia. https://repositori.unud.ac.id/protected/storage/upload/repositori/bd469cfa48f9ecafe4e66acd3360f3b8.pdf. Di kutip pada tanggal 11 September 2023.
Badan Pusat Statistik. 2021. Tujuan Pembangunan Berkelanjutan.
https://www.bps.go.id/indikator/indikator/view_data/0000/data/1289/sdgs_14/2. Di kutip pada tanggal 09 September 2023.
Bei., A. 2021. Mengenal Mangrove. Balikpapan: Mangrove Center Graha Indah
Djamaluddin, R. 2018. Mangrove (Biologi, Ekologi, Rehabilitasi dan Koservasi). Manado: Unsrat Press.
Hasan, A. (2015). Green Tourism Marketing Model. Media Wisata, 13(2), 267–294. https://doi.org/10.36276/mws.v13i2.222
Hasan, A. 2014. Green Tourism. Jurnal Media Wisata, 12(1): 1-15.
Hastuti, I.S., Anggraini, M. dan Budiman, I. 2023. Konsep Pariwisata Hijau bagi Pemulihan Model Pariwisata Indonesia Pasca Pandemi Covid-19. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 9(6): 175-188.
Hendrasmo, I., Wulandari, N. dan Intan, L.N. 2022. Strategi Pemerintah Daerah dalam Menghadapi Green Tourism di Era Revolusi Industri 4.0 (Studi Kasus Kota Prabumulih). Jurnal Tanah Pilih, 2(2): 116-126.
Hendrayani, E., Sitinjak, W., Kusuma, G.,P.,E., Yani, D.,A., Yasa, N.,N.,K., Chandrayanti, T., Wisataone, V., Wardhana, A., Sinaga, R., dan Hilal, N. 2021. Manajemen Pemasaran (Dasar dan Konsep). Bandung; CV. Media Sains Indonesia.
Junaedi, I.,W.,R. dkk. 2022. Manajemen Pemasaran Implementasi Strategi Pemasaran di Era Society 5.0. Bojongsari: Eureka Media Aksara.
Kementerian Pariwisata dan Ekonomi Kreatif Republik Indonesia. 2012. Rencana Strategis Pariwisata Berkelanjutan dan Green Jobs untuk Indonesia. Jakarta: International Labour Organization.
Khairina, E., Purnomo, E.P., dan Malawani, E.D. 2020. Sustainable Development Goals: Kebijakan Berwawasan Lingkungan Guna Menjaga Ketahanan Lingkungan di Kabupaten Bantul Daerah Istimewa Yogyakarta. Jurnal Ketahanan Nasional, 26(2): 155-181.
Kementerian Lingkungan Hidup dan Kehutanan. 2020. Kondisi Mangrove di Indonesia. https://kkp.go.id/djprl/p4k/page/4284-kondisi-mangrove-di-indonesia. Di kutip pada tanggal 09 September 2023.
Nurdiani, N. (2014). Teknik Sampling Snowball dalam Penelitian Lapangan. ComTech: Computer, Mathematics and Engineering Applications, 5(2), 1110–1118. https://doi.org/10.21512/comtech.v5i2.2427
Prabwa, I.W.S.W. 2017. Konsep Green Tourism dan Trend Green Tourism Marketing (Studi Literatur Kajian Green Tourism dan Implementasinya). Jurnal Kepariwisataan, 16(1): 47-53.
Pratama, O. 2020. Konservasi Perairan Sebagai Upaya Menjaga Potensi Kelautan dan Perikanan Indonesia. https://kkp.go.id/djprl/artikel/21045-konservasi-perairan-sebagai-upaya-menjaga-potensi-kelautan-dan-perikanan-indonesia. Di kutip pada tanggal 10 September 2023.
Pratama, M.P. dan Wibawanto, S. 2019. Pengaruh Strategi Green Tourism Differentiation terhadap Kepuasan dan Minat Kunjung Ulang Wisatawan Hutan Mangrove di Kabupaten Kebumen. Jurnal Fokus Bisnis, 18(1): 8-15.
Santoso, E.B. 2017. Ecotourism pada Tingkat Komunitas di Kawasan Wisata Pangandaran Provinsi Jawa Barat. Widyapraja, 43(1): 1-20.
Syarifuddin, Mandey, S.,L., dan Tumbuan, W.,J.,F.,A. 2022. Sejarah Pemasaran dan Strategi Bauran Pemasaran. Yogyakarta: CV. Istana Agency.
Wahyurini, E. T. (2017). Pemberdayaan dan Peran Masyarakat Pesisir pada Pengembangan Mangrove menuju Ekowisata di Kabupaten Pamekasan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 49–64. http://engagement.kopertais4.or.id/index.php/engagement/article/view/15
Zaini, M. dan Darmawanto, A.T. 2015. Implementasi Pembangunan Berkelanjutan Berwawasan Lingkungan Studi pada Kelurahan Lempake Kecamatan Samarinda Utara Kota Samarinda. JIEP, 15(2): 24-31.
Zuchri Abdussamad. (2021). Metode Penelitian Kualitatif. CV. Syakir Media Press.
Yulianto, A.,M., Wahyurini, E.,T., Hidayat, M.,T. 2022. Pengembangan Ekowisata Mangrove Lembung dalam Penguatan Sosial Ekonomi Masyarakat di Desa Lembung Kecamatan Galis Kabupaten Pamekasan. Seminar Nasional Sumber Daya Lokal. Pamekasan. 11 November 2022. https://repositori.unud.ac.id/protected/storage/upload/repositori/bd469cfa48f9ecafe4e66acd3360f3b8.pdf
Published
2023-11-21
Section
Articles
How to Cite
Amalia, N., Islam, D., & Lutfia, C. (2023). Green Tourism Concept on Mangrove Ecotourism in Lembung Village, Galis District, Pamekasan Regency. Daengku: Journal of Humanities and Social Sciences Innovation, 3(6), 1025-1035. https://doi.org/10.35877/454RI.daengku2157